Schilder Hermanus (Poëtisch Realisme)

Object omschrijving

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Schilder Hermanus (1955-2017)

Schilder Hermanus werd op 28 juli 1955 geboren in een woonwagen op een voetbalveld net even buiten Utrecht. Toen hij negen was kreeg hij zegge en schrijve één schilderles van zijn vader. De witte verf wilde maar geen wolk worden en Hermanus liet het voorlopig voor wat het was. Op zijn zestiende besloot hij op kamers te gaan en meldde zich aan bij Artibus (Kunstacademie te Utrecht), maar hij werd niet toegelaten gezien zijn jonge leeftijd. Na enkele jaren te hebben gewerkt, kon hij wel lessen gaan volgen op de Academie. Hij ontdekte daar de lithografie, besloot ter plekke dat het voorlopig toch geen schilderen zou worden en verliet de Academie om naar Antwerpen te verhuizen en een stage te volgen bij een steendrukkerij in Parijs.

Terug in Nederland was hij meesterdrukker en platzak. Maar al spoedig kwam er een steendrukkerij in het centrum van Utrecht. Een idee werd geboren: eerst enkele jaren voor kunstenaars werken en daarna de drukkerij uit handen geven en in alle vrijheid elke dag te gaan schilderen. Uiteindelijk was het Dolf Zwerver die hem aanzette om naast zijn drukkersambacht toch door te werken aan de schilderijen.

Zijn schilderijen getuigen van een kleine wereld, waar een stil verlangen voelbaar is naar een voorbije tijd. Inmiddels is Hermanus naar Alkmaar aan zee verhuisd, een inspiratiebron waar hij nu dagelijks schildert.

Veel te vroeg heeft hij zijn levenswerk moeten beëindigen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Object details

Categories: