René Rikkelman

Project Description






René Rikkelman  (Amsterdam *1959)

Al op jonge leeftijd raakte ik gefascineerd door tekenen en schilderen en boetseerde ik figuurtjes uit klei. Na de academie voor reclamevormgeving en tekenacademie heb ik twaalf jaar als reclame- en decoratieschilder gewerkt en in 1988 ben ik me gaan toeleggen op eigen werk en is mijn leven als professioneel zelfstandig kunstenaar gestart. Ik specialiseerde me op meerdere vakgebieden en in diverse technieken waardoor ik een veelzijdigheid aan stijlen beheers. Ik werk in zowel twee- als driedimensionale vormgeving.



Mijn beelden, gemodelleerd in plastiline of klei en daarna gegoten in brons of kunststof, zijn veelal gestileerde figuren en portretten. Veelal Aziatisch van uitstraling. Deze sfeer met de naar binnen gekeerde meditatieve uitstraling is ontstaan tijdens de vele reizen die mijn vrouw en ik maken in Azië. De portretten zijn anoniem en verwijzen niet per se naar een bestaand persoon eerder verwijzen ze naar een innerlijke rust en tevredenheid.


Na het gieten werk ik mijn beelden zelf af in mijn atelier in Amsterdam. Ik geef de patina van mijn beelden veel aandacht. Doordat ik in de loop der jaren veel patina heb aangebracht niet alleen op mijn eigen beelden maar ook in opdracht op beelden van andere kunstenaars en een aantal jaar geleden een workshop te hebben gevolgd bij de ‘maestro’ op patineergebied Patrick Kipper in Loveland Colorado heb ik me een groot gevarieerd pallet eigen gemaakt