Dmytro Shavala

Project Description


Dmytro Shavala (1994 UA)

Dmytro Shavala  is een Oekraïense kunstenaar die werkt met houten sculpturen. Hij werd geboren in 1994 in de stad Shklo. Momenteel woont en werkt hij in Lviv.
Hij ontwikkelde het werken met hout aan de kunstacademie Joseph Stanko en aan de Lviv National Academy of Arts. Tijdens zijn studie ging hij zich bezighouden met abstracte beeldhouwkunst. Hij ging intellectueel aan de vorm werken en leerde deze voelen en begrijpen. Hij deed onderzoek naar Oekraïense houten sculpturen in een poging de esthetische waarde en identiteit ervan bloot te leggen.
In zijn eigen werken combineert Dmytro houttexturen en -tinten, evenals glanzende, heldere, expressieve kleuren, die duidelijke geometrische vormen benadrukken, waardoor zijn werken dichter bij optical art komen.
Zijn sculpturen worden gekenmerkt door het gebruik van herhalende elemen- ten rond de visuele centra. De werken balanceren tussen schilderkunst en beeldhouwkunst. Door middel van dergelijke dynamische composities reflecteert Dmytro op de concepten van ontwikkeling en transformatie, waarvan de bronnen interne persoonlijke processen zijn