Herman Coppus

Project Description

  

Herman Coppus (Horst *1955)

 

Herman Coppus is opgeleid als docent beeldende vakken aan de Stadsacademie in Maastricht, tegenwoordig de Academie Beeldende Kunst Maastricht.
Naast zijn werk als docent beeldend vormgeven ontwikkelde hij zich vanaf eind jaren ’90 tot zelfstandig beeldend kunstenaar.

Eind 2017 stopt hij met lesgeven om zich te concentreren op zijn kunst. Herman woont sinds kort weer in zijn geboorteplaats Horst, waar hij ook zijn atelier heeft.
Hoewel Coppus al twintig jaar autonoom werk maakt, zou je heb als kunstenaar een laatbloeier kunnen noemen. Pas de laatste tien jaar toont hij zijn kunst uitgebreid aan de buitenwereld.

Zijn werk kan het best gezien worden in het licht van de traditionalistische moderne stromingen van de vorige eeuw. Het Constructivisme en de Geometrische Abstractie zijn Hermans inspiratiebronnen. Daarin weet hij een geheel eigen beeldtaal te ontwikkelen.
Bijzonder is zijn uitgesproken aandacht voor ritme, kleur en structuur waarbij de werking van licht en schaduw intrigerende en bij voortduring veranderende vormen opleveren.

Herman werkt vooral met papier, maar daarnaast kunnen ook andere materialen zoals glas, hout, metaal en kunststof in objecten worden toegepast. Daarnaast beperkt hij zich niet alleen tot objecten voor binnen, maar schrikt er niet voor terug ook monumentale structuren voor buiten te realiseren. Dit alles met een uitgesproken, perfectionistische aandacht voor het uitvoeringsaspect en zorg voor het ambachtelijke.

De werken van Herman Coppus hebben doorgaans geen titel omdat het de vormgeving zelf is die centraal staat in het werk.

Al het werk van Herman Coppus wordt volledig handmatig en met de grootste precisie uitgevoerd